Stále nie je neskoro pre 2%. 
Viac info
Logo
Chcem podporiť
11. septembra 2024

Čo si pamätáte z 11. septembra 2001? 

Autor: Marianna Budajová

Ken Siri, autor na voľnej nohe, si vždy na výročie pádu Dvojičiek spomenie na jednu z posledných viet svojho syna. 

V čase teroristických útokov v USA mal malý Alex tri roky a žil u svojej mamy vo Virginii. Ken sa mu po tragickom ráne z Manhattanu dlho snažil dovolať, aby ho uistil, že je v poriadku. Keď sa mu to napriek preťaženým linkám konečne podarilo, začul: „Vypni to, je to desivé". 

Reakcia chlapca na náraz lietadla do budovy WTC vysielaného v televízii patrí k posledným Kenovým spomienkam na obdobie "pred autizmom". Alex do pár mesiacov úplne prestal rozprávať a dodnes nehovorí. Trojročný pritom komentoval udalosť, ktorá zmenila moderný svet. Záhada? 

Autistický regres je čiastočná alebo úplná strata osvojených schopností. Nemusí, ale môže nastať v ktoromkoľvek období, najčastejšie okolo 18. až 24. mesiaca života. Batoľa, ktoré už napr. poznalo slová, čísla či riekanky, sa zrazu musí učiť všetko odznova. Získanie stratených zručností sa mu časom môže, ale aj nemusí opätovne podariť. 

Máte doma skúsenosť s tzv. návratom vo vývoji? 

Foto: Adobe Stock

Páčil sa Vám článok? Sledujte a lajkujte Modrú hliadku aj na FacebookuInstagrame či LinkedIne, prípadne nás môžete aj podporiť TU: Podpora. Ďakujeme.

Mohlo by Vás tiež zaujímať

Čo trápi mladých na spektre autizmu a ich rodičov? Odpovedá Petra Hofierková z Klubu Nezábudka

Za najdôležitejšie vníma scitlivovanie spoločnosti a vytváranie prijímajúcich komunít, kde sa budeme všetci navzájom podporovať.
Čítaj ďalej...

Žime odvážne a naplno

Predstavte si, že máte 70 rokov, objímete svoje dávno dospelé autistické dieťa a obzriete sa do minulosti.
Čítaj ďalej...
1 2 3 14